Gepubliceerd op: 20 augustus 2018
Ssst! Meer rust met geluidswerend glas.
Geluidssterkte wordt weergegeven in decibellen (dB). Een niet-storend geluid overschrijdt de grens van 35 dB overdag en 30 dB 's nachts niet. Veel geluiden waarmee u in het dagelijks leven te maken heeft - verkeer, werkzaamheden, luide muziek - gaan deze grens te boven. En deze stoorzenders kunnen de kwaliteit van leven ernstig schaden.
Hoe kunt u dit verhelpen, of nog beter; voorkomen? Simpel. U kiest de juiste beglazing, zodat u optimaal beschermd bent tegen geluidsoverlast. U kiest geluidswerend glas.
De mogelijkheden
Omdat geluid uit trillingen in de lucht bestaat, moet geluidswerend glas in staat zijn deze trillingen zoveel mogelijk te dempen. Er zijn verschillende manieren om glas geluidswerend te maken:
- met behulp van geluidswerend folie
- door te variëren in de dikte van en de ruimte tussen glasbladen
- door het opvullen van de ruimtes tussen het glas met speciaal gas
Geluidswerend folie
Een van de manieren om glas extra geluidswerend te maken is door het te voorzien van een laag PVB-folie. Het folie heeft een geluidswerende werking en kan zowel toegepast worden op enkel- als op dubbelglas.
Glasbladen met verschillende diktes
Kiest u voor dubbel glas dan is het mogelijk om dit extra geluidswerend te maken door de diktes van de twee bladen van elkaar te laten verschillen. Op deze manier wordt het doorgeven van trillingen tussen de bladen tegengegaan.
Geluidswerend glas
Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten waar ruimte tussen zit. Over het algemeen wordt deze ruimte opgevuld met lucht. Moet het glas echter een geluidswerende functie vervullen, dan wordt de ruimte nog wel eens gevuld met Argongas vulling, Xenon- of Kryptongas.